Uh Oh. Something is missing. Try double checking things.
Gatunek stali: STAL SPRĘŻYNOWA
Stal sprężynowa co to?
Stal sprężynową zaliczamy do odrębnej grupy stali konstrukcyjnych stopowych.Tego typu stal wykorzystywana jest, o czym informuje nas już sama nazwa, do produkcji sprężyn, w tym sprężyn w pojazdach mechanicznych, podkładek sprężynujących, a także resorów i wałków skrętnych. Co ważne, stale sprężynowe możemy podzielić na dwie podstawowe grupy.
Grupę pierwszą stanowi stal krzemowa, manganowa oraz krzemowo-manganowa. Stale tej grupy są bardzo sprężyste i niewątpliwie mają dobre właściwości plastyczne.
Druga grupa to stale chromowe, w składzie których jest wanad, mangan oraz krzem. Stale należące do tej grupy są bardziej odporne na działanie wysokich temperatur niż stale z grupy pierwszej. Istotnym faktem jest również to, że głównie dlatego stale tego rodzaju wykorzystywane są do produkcji sprężyn o większych przekrojach.
Stal sprężynowa – właściwości
Stal sprężynowa ma wiele istotnych właściwości. Warto tutaj wspomnieć, są to:
- sprężystość
- odporność na różnego typu uszkodzenia – stal nie pęka i nie odkształca się
- trwałość – doskonale spełnia swą funkcję przez długie lata
- wytrzymałość na zmęczenie – stal po odjęciu nacisku, który był na nią wywierany szybko odzyskuje pierwotny kształt
- odporność na relaksację naprężeń
- plastyczność
- udarność
Obróbka stali sprężynowej
Oczywiście niezmiernie ważny jest tutaj proces obróbki. Prawidłowo przeprowadzony proces jest gwarancją długiej żywotności i odporności na deformacje. Powierzchnia stali powinna być wykończona z wielką starannością oraz musi być gładka oraz przede wszystkim nie mogą znajdować się na niej nierówności, zadrapania czy karby. Najdrobniejszy szczegół ma tutaj duże znaczenie.
Jak przebiega proces obróbki stali sprężynowej?
Stal sprężynowa jest nagrzewana w wysokiej temperaturze, zazwyczaj wynoszącej 800-870℃. Następną czynnością jest hartowanie stali w wodzie, której temperatura wynosi 30-40℃ bądź w oleju – temperatura ok. 50-70℃. Ostatnim krokiem jest odpuszczanie, którego temperatura zależy od rodzaju stali, zazwyczaj jednak jest to od 300 do 520℃– w przypadku niektórych gatunków stali po odpuszczaniu zaleca się również przeprowadzanie chłodzenia.